Vårt sortiment finns registrerat i Prodikt
Vi har under hösten registrerat över 90 % av våra produkter i Prodikt, en plattform som förenklar och förbättrar våra kunders arbete. Via Prodikt får ni enkel tillgång till detaljerad produktinformation, såsom:
Globala uppvärmningspotentialen (GWP).
Biogen CO2.
Energiförbrukning under produktion.
Livscykeldata enligt EN 15804+A2.
Fördelar för dig som kund:
Enkel åtkomst till produktinformation: Spara tid genom att snabbt hitta tekniska specifikationer och hållbarhetsdata.
Effektiv projektplanering: Integrera Ljungberg Fritzoes produkter direkt i dina projekt via Prodikts verktyg. Underlag kan användas direkt i upphandlingar och miljöcertifieringar, vilket förenklar projektledning och stärker er konkurrenskraft.
Stärkt förtroende i din leveranskedja: Använd vår data för att visa transparens och hållbarhet gentemot dina kunder.
Sammanfattningsvis bidrar registreringen i Prodikt till ökad effektivitet, transparens och kvalitet i hela leveranskedjan.
På Prodikt kan alla skapa ett kostnadsfritt konto, och enkelt göra egna jämförelser för vilken klimatpåverkan olika produktalternativ har! Genom denna insats gör vi hållbarhetsdata transparent och lättillgänglig för alla. Vi på Ljungberg Fritzoe hjälper gärna till och visar er ni kan använda verktyget för att fatta välgrundade och klimatsmarta beslut.
Visste du..?
Värdet för en produkts klimatpåverkan motsvarar det utsläpp av växthusgasen koldioxid som produkten beräknas resultera i, från uttag av råvaror till färdig produkt. Klimatpåverkan beräknas i koldioxidekvivalenter (CO2e) med hjälp av livscykelanalys som görs i enlighet med ISO 14040 och ISO 14044.
Ju lägre CO2e -värde, desto mindre negativ påverkan på jordens klimat. 500 km med en normalstor bil motsvarar ca 100 kg CO2e -utsläpp.
Viktigt att veta om klimatdata i EPD:er
När du jämför produkter baserat på deras klimatpåverkan är det viktigt att förstå hur EPD:er (miljövarudeklarationer) fungerar. En produkt med en äldre EPD kan ibland visa bättre siffror än en produkt med en nyare EPD – men det betyder inte att produkten faktiskt presterar bättre för klimatet. Detta beror ofta på att redovisningsreglerna för EPD:er förändras mellan olika versioner, vilket kan påverka hur klimatpåverkan beräknas och redovisas.
EPD:er ska uppdateras ungefär var tredje till var femte år. Under denna tid kan nya krav på redovisning av exempelvis biogen CO2, energiförbrukning eller livscykelfaser införas, vilket ibland leder till högre redovisade utsläpp – trots att själva produkten inte förändrats - eller i vissa fall förbättrats. Därför är det viktigt att alltid jämföra samma typ av siffror och säkerställa att de följer samma redovisningsstandard. Detta säkerställer rättvis jämförelse och hjälper dig som kund att göra de bästa och mest hållbara valen.