BioBond – Världsnyhet från WISA

Från och med maj 2022 används ligninbaserad WISA BioBond-bindningsteknik i alla UPM:s WISA spruce-plywoodprodukter.

WISA BioBond är UPM Plywoods egenutvecklade bindningsteknik där minst 50 procent av fossilbaserad fenol i limmet ersätts med träets eget naturliga bindemedel, lignin. UPM är den första plywoodtillverkaren i världen som använder en sådan lignin-baserad lösning i hela sitt sortiment av granprodukter.

WISA BioBond är mer än bara en ny typ av lim, det är en omfattande teknologi som medverkar till att ytterligare minska WISA-produkternas redan låga koldioxidutsläpp från fossila bränslen under hela livscykeln. Tekniken har använts i UPM:s fabriker för björkplywood sedan 2017. Genom att också göra den till standard i WISA spruce-sortimentet, hjälper UPM konstruktörer och byggare att uppfylla sina egna hållbarhetsmål.

Från och med maj 2022 används ligninbaserad WISA BioBond-bindningsteknik i alla UPM:s WISA spruce-plywoodprodukter.

Med WISA BioBond utvecklar vi våra plywoodprodukter och tar deras miljöprestanda ett steg längre

”WISA plywood är ett material som redan har utmärkta hållbara egenskaper. Den är tillverkad av förnybart råmaterial och fungerar som en kolförvaring under hela dess livslängd. Med WISA BioBond utvecklar vi våra plywoodprodukter och tar deras miljöprestanda ett steg längre. Det för materialet närmare UPM:s vision om en framtid bortom fossila material”, säger Susanna Rinne, vice vd, strategi- och affärsutveckling på UPM Plywood.

UPM:s WISA Spruce-produkter är plywoodskivor av hög kvalitet som vanligen används i konstruktioner där deras lätta vikt och styrka gör dem idealiska för strukturella användningsområden. I sortimentet ingår specialprodukter, som till exempel brandsäker och vattenavvisande plywood, som förbättrar prestandan i olika krävande tillämpningar.

”För konstruktionsmaterial är det av yttersta vikt att produktens tekniska prestanda och tillförlitlighet förblir intakt, även när vi byter från en teknik till en annan. Omfattande och fortlöpande tester har hjälpt oss att vara 100 procent säkra på att det inte finns några kompromisser med WISA Spruce-plywoods tekniska prestanda, kvalitet eller styrka när vi gör WISA BioBond till den nya standarden,” säger Rinne.

Alla WISA spruce-produkter tillverkas i UPM Pellos-fabriken i Finland från hållbart producerat trämaterial. Användarna kan på ett tillförlitligt sätt kontrollera och jämföra produkternas miljöpåverkan från tredjepartsverifierade och internationellt jämförbara miljödeklarationer.

Ljungberg Fritzoe är stolt leverantör av WISA-Spruce i Sverige.

Här hittar ni WISA-Spruce konstruktionsplywood 20/70.

Här hittar ni brandklassad konstruktionsplywood WISA-Spruce FR.

Här hittar ni takplywood WISA-Roof.