Efterfrågan på giftfritt, hållbart och miljövänligt byggmaterial växer. Den möter vi nu med två nya produkter.

Alla som har någon form av utomhusmiljö av trä vet att den kräver en hel del underhåll för att hålla sig fin och funktionell. Att exempelvis ha en altan som håller lika bra utan underhåll är nog därför något som många är intresserade av. Idag ställs också högre krav på giftfria material och
miljövänliga produkter.

Ljungberg Fritzoe har nyligen tagit in två helt nya produkter som uppfyller just dessa kriterier.

– Megawood och Accoya är nya i vårt sortiment och vi är väldigt glada och stolta över att kunna erbjuda dem till våra kunder och kunders kunder. Accoya och Megawood är miljömässigt hållbara, har längre livstid och kräver mindre underhåll än liknande produkter, berättar Thomas Ljungman, vd på Ljungberg Fritzoe.

Megawood och Accoya är produkter som används till altaner, pooldäck, offentliga miljöer och liknande – krävande utomhusmiljöer helt enkelt. Och de står ut på marknaden. Accoya har kommit till genom över åttio års forskning om hur man kan modifiera trä för att få en mer stabil och
hållbar produkt.

– Genom en process som kallas acetylering blir träet modifierat ända in till kärnan, inte bara på ytan, vilket innebär att man tar bort allt som gör att det kan ruttna samt att den blir extremt motståndskraftigt mot väder och vind. Det betyder att Accoya i princip blir opåverkat av yttre omständigheter över tid. Vi lämnar en garanti på femtio år för Accoya och det säger en hel del om hur hållbart det är, säger Thomas Ljungman.

Megawood har liknande egenskaper men är en typ av träkomposit där man blandat träspån från hyvlings- och sågindustrin med polymerer och färg. Dessutom återanvänds gamla Megawoodprodukter och blir till nya när de slitits ut.

– Resultatet blir att ytan håller mot fukt, annan yttre påverkan och uv-strålning vilket gör att man inte får alls lika mycket rörelse i träet. Det blir betydligt lättare att jobba med i miljöer som påverkas mycket av regn, snö och annan klimatpåverkan säger Thomas Ljungman.

På Ljungberg Fritzoe har man länge låtit verksamheten och produkterna genomsyras av ett hållbarhetstänk. På sistone har vi också märkt att allt fler efterfrågar hållbara och miljövänliga produkter.

– Efterfrågan ökar för varje kvartal och det är framför allt de stora byggkedjorna som går i bräschen här. De levererar våra produkter till byggentreprenör som efterfrågar hållbara varor. Det är de som bygger hus där människor ska bo och förskolor där barn ska springa omkring. Att ha hållbara och giftfria material blir då extra viktigt, och vi tycker såklart att det är jättekul att fler börjar prioritera miljövänliga alternativ och vill arbeta i hållbara material, säger Thomas Ljungman.